28 de setembre 2007

De Parking a Parc


Dins de les propostes per promoure la mobilitat sostenible, destaca una de novedosa: la celebració el dia 21 de setembre del Dia del PARK(ing), que consisteix en transformar temporalment punts d'aparcament en espais PARK(ing): parcs públics temporals. La idea inicial va partir el 1995 de REBAR, un col·lectiu d'artistes de San Francisco.Aquí podeu veure una selecció d'iimatges de l'edició d'enguany. En el nostre país es va cel·lebrar a València amb molt d'èxit com es pot veure en la notícia apareguda al Levante.

27 de setembre 2007

Recicla l'Escola 2007-08 en marxa

Ahir va tenir lloc l'inici de l'edició 2007-08 de la campanya Recicla l'Escola a Castelló. Ens vam trobar a la Direcció Territorial els responsables de cada centre participant, els coordinadors de la campanya i la persona que està a càrrec de les activitats per als centres (exposicions, tallers i maletes).
Per al curs actual hi haurà dues línies de treball. D'una banda el treball sobre la mobilitat que es va iniciar en el seminaris del curs passat i d'altra la profundització en l'ecoauditoria escolar. Per això mateix està convocat un curs de 30 hores amb aquesta temàtica en el CEFIRE que començarà el 6 de novembre.
Els seminaris de zona començaran a treballar a partir de l'1 d'octubre en les dates habituals: 1 d'octubre en la zona Centre, 3 d'octubre en la zona Sud i 15 d'octubre en la zona Nord.
Les Obres Socials de la CAM han fet un esforç important i oferiran activitats per a tots els centres de la campanya. Enguany estan previstes per a Castelló les exposicions Escola segle XXI, l'Ecosistema Urbà, Aigua t'estimem i Agenda 21 escolar, la Maleta del Soroll i la realització de diferents tallers Recicla.
La Trobada Recicla estarà dedicada als Consells Ambiental per tal de promoure l'intercanvi d'experiències i materials entre ells.
Sé que per a enguany estem tots plens d'il·lusió i ganes i que de ben segur arribarem a bon port. A tots, bon trajecte i sort.

Ran de l'abisme


Dins la seua programació de cursos, el Museu Valencià d'Història Natural organitza el cicle de conferències "Al borde de l'abismo", dedicat a tractar la degradació del medi ambient, que tindran lloc en l'Aula Cultural La Llotgeta de la CAM del 15 d'octubre al 30 de novembre. Els temes a tractar van des de les especies en perill d'extinció als models energètics, passant pel canvi climàtic, la sostenibilitat urbana i l'ètica ambiental. La llista de ponents no té desperdici: Astrid Vargas, María José Sanz, Jorge Riechmann, Josep Sorribes, Emilio Laguna i Joaquín Araujo

26 de setembre 2007

Destrucció a tota costa



Com fa des de l'any 2001, Greenpeace ha presentat l'informe Destrucción a toda costa 2007 en el que es mostra l'estat actual del litoral de l'estat espanyol. Entre altres qüestions es destaca que:

"En l'últim any, els ajuntaments han projectat 2.999.743 nous Habitatges, 202.250 places hoteleres, 316 camps de golf i 112 ports esportius amb 38.389 nous amarres. A més, s'han conegut 90 casos de corrupció urbanística que impliquen a més de 350 implicats."

Es poden consultar també els informes de les diferents autonomies. En l'informe de la Comunitat Valenciana 2007 podem llegir:

"l'últim informe de l'observatori de la sostenibilitat d'Espanya destaca que la Comunitat Valenciana se situa al front del desenvolupament insostenible del nostre territori. La causa principal d'aquest "lideratge" és el mal ús que ve realitzant del seu litoral. La construcció de segones residències, l'elevat consum d'aigua i energia i la generació de residus i costs externs, en forma d'emissions de CO2 fonamentalment, l'allunyen dels objectius de sostenibilitat territorial que va marcar el Consell Europeu a la Cimera de Lisboa de 2005."


24 de setembre 2007

Posa el teu granet de sorra

Des de l'AVEADS m'informen que el 26 de setembre tindrà lloc a València organitzat per Cajamar el II Seminari d'Economia Ecològica (cartell i díptic)amb l'objectiu de continuar contribuint al foment de l'economia ecològica com alternativa a l'economia convencional. Des de l'organització del seminari consideren que és un camp d'acció estratègic i imprescindible per treballar per un món més sostenible i per això estan convençuts de la importància de difondre els seus principis. Després de tot, la visió econòmica és la que prevaleix a l'hora d'actuar en molts camps, i hi ha una manca d'informació d'alternatives. En el programa es tractaran temes d'energia (Enric Tello), recursos naturals (Oscar Carpintero) i microeconomia (Francisco Garrido).
Per a més informació podeu contactar amb Mª Carmen Romera (telf. 600 536252 // 950 181726 e-mail: seminario@economiaecologica.com

19 de setembre 2007

Parem els desastres


L'Estratègia Internacional per a la Reducció de Desastres (ISDR) és un organisme de l'ONU, amb seu a Suïssa, que treballa per promoure l'increment de la consciència de la importància de la reducció dels desastres naturals com un component integral del desenvolupament sostenible. Té com a objectiu reduir les pèrdues humanes, socials i econòmiques degudes a riscs naturals, relacionats amb desastres ambientals i tecnològics. L'educació és, per aquesta organització, una de les accions que ajuden a disminuir l'impacte dels desastres naturals. Per això promou una Campanya de Reducció de Desastres del Món, que en l'edició 2006.2007 té com lema La Reducció del Desastres comença a l'Escola. També coordina el Dia Internacional per a la Reducció dels Desastres que es celebra l'11 d'octubre.

Com complement de la campanya, l'ISDR ha llançat un joc en línia per ensenyar els alumnes com salvar les seves vides i els seu mitjans de vida. En el joc es poden viure catàstrofes naturals i en el qual el jugador ha d'intentar que hi hagi el mínim de danys possibles, triant entre diferents escenaris, en els quals es produeixen catàstrofes com tsunamis, inundacions, huracans, incendis i terratrèmols. Per a puntuar, cal salvar un nombre determinat de vides i prendre mesures com construir defenses artificials o activar l'alerta d'evacuacions. Una vegada ha tingut lloc la catàstrofe, se'ns informa de les conseqüències que ha tingut sobre el territori i si les nostres accions han estat les adequades. Disortadament, el joc per ara només està disponible en anglès.

17 de setembre 2007


La Fundación Ecología y Desarrollo i la Fundación Norte convoquen el 2n Concurs Internacional on line de curts per la cultura de la sostenibilitat. Es pot prendre part de manera individual o col·lectiva i per a poder participar cal ser major d'edat. Les bases es poden consultar aquí. El termini de presentació de treballs finalitza el 30 de novembre.
En la web es poden veure els treballs presentats en l'edició del 2006, en la que va guanyar Watercat i van ser finalistes Próxima estación, Cut, El Verde, Sostenibilidad también es justicia social i Sequía. Uns curts realmen bons i efectius.

13 de setembre 2007

La revolució silenciosa


Amb l'inici del curs, retorna la Massa Crítica de Castelló, una cita que des del passat mes de maig omple de bicicletes la ciutat cada segon divendres de mes.
La massa crítica no és una organització, és una coincidència no organitzada. És un moviment... de bicicletes pels carrers. Un passeig mensual per a celebrar el ciclisme i reivindicar el dret dels ciclistes a usar els carrers. És una idea i és un esdeveniment. És gratuït. No és una cursa. És el carrer per a nosaltres una vegada al mes. És tracta de passar-s'ho bé.

T'animes?

12 de setembre 2007

Obre els ulls a la mar




El programa 'Abre los ojos al mar' és una proposta educativa de les Obres Socials de la CAM que es realitza a bord de la Goleta Morena i que inclou el coneixement de les instal·lacions i les normes de comportament i seguretat del vaixell-escola, tallers educatius i la visita a l'exposició Hi ha vida a les platges?
La goleta estarà amarrada en el Moll pesquer del port de Vinaròs de l'1 al 16 de setembre i en el Moll de Costa del port de Castelló del 22 de setembre al 7 d'octubre.
Hi ha previstes activitats per a escolars de dimarts a divendres que es poden reservar en el telèfon
639655789. La persona de contacte és José Juan Miranzo.
El cap de setmana està obert al públic de
12 a 14 y de 17 a 20 horas.

Ciutats per a xiquets i xiquetes



Per iniciar el curs res millor que tenir presents els referents de la nostra actuació. Francesco Tonucci fa temps que ho és. L'edició de La Vanguardia d'ahir publica una entrevista a Tonucci, nenòleg, on destaca la necessitat dels xiquets d'espai i autonomia. Enguany que volem encetar l'experiència de la mobilitat i el camí escolar, les propostes que es fan des del seu projecte La ciutat dels xiquets ens ajudaran a plantejar les coses un poc millor i a recordar quines són les qüestions que hem de tenir presents. En la seua web hi ha diferents apartats on es pot trobar un espai per als xiquets, informació sobre el projecte, les propostes i les activitats. També hi ha una xarxa internacional de ciutats, que en el nostre estat estan al voltant de Madrid, Barcelona i València.

07 de setembre 2007

Fem Bosc més que mai

Els Amics de Palanques m'han fet arribar aquesta invitació que rerprodueixo:
Vols col·laborar en el nostre projecte FEM BOSC? T'abelleix venir un dia de voluntari forestal a algun dels Espais Naturals més emblemàtics de les nostres comarques? Vols conèixer i protegir les nostres muntanyes, les seues singularitats, els seus tresors i col·laborar activament a prevenir els incendis forestals? Des de l'associació Amics De Palanques ens adrecem a vosaltres per fer-vos arribar la informació de la Fase 2 del nostre projecte Fem Bosc: Patrullar i conèixer les nostres muntanyes i paratges per a prevenir els incendis forestals, i us invitem a col·laborar amb nosaltres. Les activitats tindràn el següent calendari:
PN Desert de les Palmes ( 1-10 de Setembre)
PN Serra d'Irta (10-20 Setembre)
PN del Penyagolosa (20 septiembre- 1octubre)
PN Serra Espadà (1-20 Octubre)
El desplaçament es farà en vehícle de 7 places i tots els dies us acompanyarà un tècnic de la nostra (max. podeu venir 6 personas). El desplaçament és gratuït i també la manutenció. Animeu-vos!
Les activitats comencen l'1 de setembre i podeu apuntar-vos o demanar informació enviant un correu electrònic a amicsdepalanques@yahoo.es o telegonar al 964062087.


06 de setembre 2007

Tens dubtes sobre el projecte d'educació ambiental?


Com ja vaig anunciar, la Convocatòria d'ajudes per a la realització de projectes d'Educació Ambiental es va publicar al DOCV el 28 de juny i es poden presentar instàncies fins el dia 21 de setembre.
Des de l'assessoria d'Educació Ambiental de Castelló hem preparat unes reunions informatives amb el següent calendari:

Data. . Hora. . Lloc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Assessor
11/9. . .13:30. . CEFIRE (Segorbe). . . . . . . . . . . Vicent Vicent
11/9. . .13:30. . CEIP Villar Palasí (Sagunt). . . . . . Josep Lluís Ruiz
11/9. . .17:00. . CEA El Termet (Vila-real). . . . . . .Vicent Ginés

12/9. . .13:30. . IES Gilabert de Centelles (Nules). Vicent Vicent
12/9. . .13:30. . CEFIRE (Vinaròs). . . . . . . . . . . . Vicent Ginés
12/9. . .17:00. . CEFIRE (Castelló). . . . . . . . . . . .Josep Lluís Ruiz

Si teniu qualsevol dubte a l'hora de fer el projecte, no dubteu en possar-vos en contacte. Recordeu que no hi ha molt de temps, així que mans a l'obra.

05 de setembre 2007

Cursos en el Museu Valencià d'Història Natural


Como tots els anys, des del Museu Valencià d'Historia Natural s'oferten una série de cursos per al professorat d'ESO i Batxillerat que tenen un component pràctic molt important i ofereixen activitats concretes i materials que faciliten el treball a l'aula.

El programa que s'impartirà enguany és el següent:

-El cerebro; más de un kilo dentro del cráneo (segona setmana de setembre)
-GPS y Oziexplorer (segona setmana de setembre)
-La ciencia de la espeleología (segona setmana de novembre)

04 de setembre 2007

Energia al Ribalta


Com ja vaig anunciar des d'aquest blog fa un temps, la CAM esta portant a terme el projecte CAM Energia que inclou tres exposicions itinerants.Una d'elles es podrà visitar durant el mes de setembre a Castelló. L'Expotrailer La Energía en el hogar estarà fins el 29 de setembre en el parc Ribalta. L'exposició inclou un audiovisual sobre el consum Energètic en la llar, la recreació d'una vivenda bioclimàtica on es mosttren tots els elements relacionats amb el consum energètic i una zona dedicada a la cuina, el lavabo i la sala d'estar on es poden observar dades de consum i comparatives. Finalment es presenta una recreació virtual del recorregut i tractament dels residus. Tots aquells interessats en concertar una visita, ho podeu fer telefonant al 965257110 o escrivint a umad@terra.es.

03 de setembre 2007

Represa


Després del descans estiuenc, inicio el caminar del blog. Com veieu hi ha alguns canvis que ja podeu veure i anirà incorporant d'altres. Després una temporada portant a la vegada tres blogs, he decidit que aquest serà el meu blog personal que arreplegarà totes les temàtiques que abans estaven disperses.
L'inici de curs es presenta mogut amb la convocatòria de subvenció de projectes d'educació ambiental que va eixir el 28 de juny i que es pot sol·licitar fins el 21 de setembre. Com ja és tradició farem reunions per informar de les característiques de la convocatòria d'enguany i que us anunciaré properament.
Una novetat important és la celebració del I Simpòsium d'Educació per a la Sostenibilitat a Castelló. que es celebrarà el primer cap de setmana de desembre i al que esteu tots aconvidats a participar-hi.