13 de març 2010

Taurons a Castelló

L'altre dia en el port de Castelló em vaig quedar sorprés quan em vam dir que habien capturat un peix que no coneixien, que era la primera vegada que el veien.

(Fotografies: Pep Lliso)

Com podeu veure per les fotografies era un taurò de mides espectaculars. Identificar-lo no va ser gens difícil, ja que es veuen molt bé les 6 fenedures branquials en cada costat. Era un bocadolça o peix xovato ( Hexanchus griseus). Ès una espècie que es troba en zones càlides ( Mapa de distribució ) i que està inclosa en la llista roja de la UICN com a espècie quasi amenaçada.

És un animal de cos robust i voluminós, d'aspecte molt primitiu, que no ha canviat quasi gens al llarg de 150 milions d'anys. És un sobrevivent del període juràsic i se'l considera entre els taurons més primitius.

La seua carn és verinosa en cru, però es comercialitza en fresc o congelats per a alimentació, producció d'oli o per alimentació de peixos.

Per últim podeu comparar-lo amb altres espècies de taurons de la nostra mar en aquest pòster.


1 comentari:

Perico ha dit...

Curiosamente los escuales han sobrevivido a grandes extinciones pero han topado con un arma de destrucción masiva como es el ser humano.

Por lo que he podido entender, se trata de un escualo de aguas cálidas y que, como dices, parece raro verlo por aquí. En ese caso, sería interesante hacer un seguimiento y ver si otros individuos de su especie siguen apareciendo por esta zona.

El Mediterráneo se está calentando y quizás no tardemos mucho en empezar a tener visitas que antaño eran esporádicas.

Interesante post.