26 de novembre 2007

A Tornallom


A Tornallom és una pel·lícula documental d'Enric Peris i Miguel Castro (del col·lectiu videohackers) sobre la destrucció de l'horta de la Punta de València, guanyadora del premi al millor documental en els VII Premis Tirant.
El documental es va estrenar el 2 de novembre de 2005 al Jardí Botànic de València i també s'ha projectat a ciutats com Barcelona, sa Pobla, Orense, Múrcia, Valladolid, Stuttgart o São Paulo, lloc d'origen d'un dels directors.
El vídeo es distribuïx amb llicència Creative Commons i, per tant, es pot descarregar i vore debades en l'Internet de forma legal.
El visionat de la pel·lícula va inspirar al cantautor alcudià Òscar Briz la lletra de la cançó "Per la Punta, l'Horta i el Cabanyal", que més tard es convertiria en vídeoclip amb imatges extretes del mateix documental.

Font: Vikipèdia


SINOPSI
La ciutat de València continua creixent de manera irracional. L'ampliació del port pretén eliminar una altra zona d'horta: La Punta, on el veïnat s'organitza i lluita per romandre en la seua terra i preservar la seua forma de vida. Després d'anys d'acaçament i desgast, decideixen invitar joves de diferents col·lectius de la ciutat, per viure a l'horta, okupant cases que havien quedat buides, començant així un procés d'aprenentatge mutu. A tornallom, que en llenguatge de l'horta significa intercanvi de faenes sense diners, narra la lluita que, "nous veïns i veïns" i "veïnat de tota la vida" mamprenen en comú per la defensa de l'horta.