19 de desembre 2008

Jornades d'Educació Ambiental





M'arriba la notícia que s'ha obert el termini d'inscripció a les IV Jornades d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana que es duran a terme els dies 25, 26 i 27 de febrer de 2009 a l'Universitat Politècnica de València. (Programa)
Podeu inscriure-vos omplint el següent formulari.
Durant les jornades també hi haurà un espai per a comunicacions i exposició de cartells i podeu veure les bases de presentació aquí


17 de desembre 2008

Què pots fer?




Tu pots fer és un concurs que pretén fomentar l'educació i les bones pràctiques ambientals entre els jóvens estudiants sobre aspectes clau relatius al Medi Ambient com són: l'estalvi d'energia, aigua i de matèries primeres o la reducció en la producció de residus 
Aquest Concurs és un projecte d'Obra Social Caixa Madrid i compta amb la col·laboració dels Organismes competents en Educació i Medi Ambient de les comunitats autònomes. Està obert a la participació de estudiants de 1r de Batxillerat dels Centres educatius públics, concertats i privats de les Comunitats Autònomes de: Andalusia, Aragó, Castella La Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Madrid, Múrcia i València i la data límit d’inscripció és el 31 de desembre de 2008

Aigua fotografiada



Feferació d'Escola Valenciana convoca el concurs fotogràfic "Un riu no és només aigua que passa". Es poden consultar les bases aquí i el termini d'admissió de treballs finalitza el dia 26 de gener de 2009.

16 de desembre 2008

Vols treballar en pobles abandonats



El Ministeri d'Educació d'Educació convoca ajudes per a participar en l'activitat de recuperació i utilizació educativa de pobles abandonats durant el període lectiu 2009. 
Es una activitat en la que poden participar alumnes de secundària a partir de 3r d'ESO i es pot triar entre tres pobles abandonats, Búbal (Huesca), Granadilla (Cáceres) i Umbralejo (Guadalajara).  El termini de presentació de sol·licituds és fins el 12 de gener.

11 de desembre 2008

El canvi climàtic des del periodisme




En la segona sessió dels curs "Implicacions educatives del canvi climàtic" Mª Josep Picó ha abordat dos temes que em semblen crucials. En primer lloc com pots afectar el canvi climàtic a la zona mediterrànea i de quina manera la política urbanística i de mobilitat ens fa més vulnerables a aquests escenaris futurs i en segon lloc de quina manera, en general poc rigorosa, els mitjans de comunicació informen d'aquest fenòmen. En la presentació que us deixo podeu veure exemples impagables de manca de professionalitat, sobre tot de la premsa gratuïta.
També podeu llegir aquesta entrevista apareguda en la premsa, amb motiu de la presentació del seu últim llibre: "El canvi climàtic a casa nostra"



03 de desembre 2008

El Canvi climàtic des d'una perspectiva científica




El passat dia 1 de desembre van Luis Balairón va iniciar el curs Implicacions educatives del canvi climàtic amb una conferència realment interessant. Com es pot veure en la presentació, el ponent s'esforçà,i jo diria que ho aconseguí, en què es tinguera una visió des de la ciència del que ès el canvi climàtic i el que no ès. Una preocupació que es va veure clara per les contínues referències a clars errors en la divulgació que segons Balairón porten a un creixement de l'excepticisme. Va deixar també molt clar que les dades científiques avalen l'existència d'un canvi climàtic d'origen antròpic però que és en els impactes i escenaris possibles i en les estratègies on s'està donant la discusió. De tota manera, segons ell la proposta més assenyada és la d'adoptar mesures de precaució que de tota manera van a ser possitives.



27 de novembre 2008

Columbretes a concurs




L'equip de la Reserva Natural de les Illes Columbretes m'envia aquesta informació:

"Amb motiu de la commemoració del XX aniversari de la Protecció de les Illes Columbretes, estem duent a terme un seguit d’activitats adreçades a tots els sectors de la societat. Una d’aquestes activitats és la que ara li presentem. Es tracta de la convocatòria d'un concurs que en dues modalitats (literària i arts gràfiques) està dirigida als alumnes de 3er i 4t d’ESO i de Batxillerat i que té com a premi un viatge de tota la classe amb els professors responsables a les illes Columbretes.

Des de l’Oficina de la Reserva Natural de les Illes Columbretes pensem que és aquesta una bona ocasió per acostar les illes als alumnes de la província i és per això que convidem al seu centre a participar demanant-li que difonga aquesta informació entre els professors del seu centre.

Tanmateix aprofitem l’avinentesa per comunicar-li que des de l’Oficina duem a terme una línia de divulgació dels valors de les illes Columbretes. Podem oferir-li diverses activitats dirigides a tots els nivells d’estudiants tal i com expliquem en el nostre “dossier del professor” que està disponible en la nostra web, pel que quedem a la seva disposició oferint-li els nostres serveis, gratuïts, que van des de xarrades en el propi centre fins eixides al camp, platja, port, o el nostre centre d’interpretació situat al Planetari de Castelló."

Fullet d'inscripció.

05 de novembre 2008

El canvi climàtic a l'escola



El CEFIRE de Castelló organitza dins de la campanya Recicla l'Escola un curs centrat en el canvi climàtic:  "Implicacions educatives del canvi climàtic"  
Programa:
Dia 1 de desembre.
"Canvi climàtic i les seues repercussions mediambientals". Xerrada a càrrec de Luís Balairón (Director de l'Oficina espanyola pel Canvi Climàtic).
Dia 10 de desembre
"El canvi climàtic a casa nostra". Mª Josep Picó (Periodista ambiental).
Dies 12 i 13 de desembre
Visita al CEMACAM Torre Guil 
Dia 15 de desembre
"L'Estratègia valenciana pel canvi climàtic" (Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge.
Dia 14 de gener
"Implicacions socials del canvi climàtic". Taula redona amb participació de diferents agents socials.
Dies 19 i 21 de gener
Recursos educatius per treballar el canvi climàtic.
Dia 2 de febrer 
Propostes d'actuació en els centres escolars.
La inscripció es pot fer fins el 24 de novembre aquí

30 d’octubre 2008

La sostenibilitat a l'illa




Ahir es va presentar al CEFIRE de Castelló un nou mòdul del Projecte Apqua. Com les altres propostes que ja coneixeu,  "Sostenibilitat: el futur de l'illa" treball a partir d'una simulació i mitjaçant un procés d'experimentació i cerca d'evidències per permetre als alumnes de secundària i batxillerat  entendre el desenvolupament sostenible i ser crítics amb les accions de la vida actual en els països desenvolupats industrialment. 

Com a novetat, també està disponible a través d'internet el mòdul "Equitat i sostenibilitat" que té com a objectius principals que els/les alumnes prenguen consciència de les desigualtats que es donen en la vida dels habitants de diferents països del món i que el ritme de consum dels països desenvolupats no afavoreix el desenvolupament sostenible.

15 d’octubre 2008

Les Columbretes 20 anys protegides



Aquest dijous, dia 16, comencen el cicle de xarrades sobre les Illes Columbretes (emmarcat dins el 20é aniversari de la protecció de les Illes Columbretes), activitat organitzada pel Centre d'Informació de la Reserva Natural de les Illes Columbretes que tindran lloc de 19:30h a 21h a l'Edifici "Hucha" de la Fundació Caixa Castelló-BANCAIXA.
La primera xarrada estarà a càrrec de Carles Fabregat i tractarà sobre Flora i vegetació de les Illes Columbretes.

.

14 d’octubre 2008

Paisang




Curt rodat a Mallorca per Ecovoz per denunciar la destrucció i l'apropiació indeguda de la costa.

16 de setembre 2008

Activitats amb alumnes en el CEA Aula de la Mar

Fotografia: Sergio Mestre


Ja està obert el termini per presentar sol·licituds per realitzar activitats amb alumnes ens els CEA Aula de la Mar de Benicàssim i CEA El Termet de Vila-real. Enguany no hi ha ordre de subvenció de projectes d'educació ambiental, per això cada centre participant haura d'emplenar aquesta sol·licitud que presentarà al CEFIRE de Castelló. A la vegada cada professor o professora que hi vulgue prendre part en l'activitat s'ha d'inscriure en una activitat formativa segons el centre on vol realitzar l'activitat.(CEA Aula de la Mar / CEA El Termet). Podeu presentar sol·licituds fins el 10 d'octubre.

10 de setembre 2008

Global Eco-forum



Proximament tindrà lloc el 1r Global Eco-forum: Responsabilitat, Sostenibilitat i Eco-innovació, una trobada inrternacional organitzada per Eco-union amb col·laboració d'entitats públiques i privades. Constarà d'una trobada virtual (22/09 -17/10) i una presencial a Barcelona el 7 d'octubre amb un programa que inclou sessions plenàries, debats, taules rodones amb ponents internacionals, nacionals i locals i tallers temàtics.

09 de setembre 2008

Sed



Thirst  Autor: jbrenman

Aquí teniu la presentació guanyadora del World's Best Presentation Contest '08 organitzada per Slideshare . Com explica el seu autor, és una presentació educativa que explora els usos de l'aigua i l'emergent escasetat d'aigua arreu del món.  Jo afegiria que destaca per l'ús d'una tipografia i unes imatges molt encertades i un discurs molt ben estructurat. No és per casualitat que en l'edició del 2007 va guanyar també amb aquesta presentació.
Gaudiu-la.

03 de setembre 2008

Agafem els trastos

Foto: Mar Caston


Suposo que molts ja sabreu que enguany no hi haurà ordre de projectes d'educació ambiental. Això no vol dir que no hi hagen projectes, unicament no hi haurà subvenció. Estem estudiant com hauran de funcionar enguany i en breu us podré comentar alguna cosa més.
En els pròxims dies rebreu als centres la nova convocatòria de la campanya Recicla l'Escola 2008/09. Tos els que esteu interessats en participar-hi, tant si no ho heu fet mai com si ja heu estat, heu de trametre la sol·licitud.

01 de setembre 2008

Tornem a començar



Ja estem a setembre i de nou estem ficats en un nou curs que porta novetats que poc a poc us aniré explicant. Avui només vull desitjar-nos a tots una bon viatge i que a la fi arribem tots plegats a una illa del tresor com aquesta.

08 de juliol 2008

Els 20 anys de Columbretes



Per relaxar-se després dels posts anteriors, l'equip del Centre d'Informació de Columbretes ens envia aquest missatge:

"Dentro del 20º Aniversario de la Protección de las Islas Columbretes hicimos una actividad con un grupo de fotógrafos que consistió en una jornada en Columbretes para que cada fotógrafo mostrara su visión particular sobre nuestras queridas Islas. Con este trabajo hicimos una exposición en el Museu de Bellas Artes de Castellón. Una vez clausurada, y por si no pudísteis venir, la podéis ver en esta Exposició fotogràfica virtual. Esperamos de todo corazón que disfrutéis con las imágenes. Recomendamos enchufar los altavoces y que las fotos pasen solas. Aprovechamos para recordaros que a partir del 22 de Septiembre la exposición estará expuesta en el Edificio Moruno del Puerto de Castellón. Un abrazo de todo el equipo: Xavi, Eva y Patricia."

Compte amb aquestes espècies!


"Els residus llençats al vàter, al carrer, a les rieres, a la sorra de la platja o al mar es converteixen en destructors del fons marí. Algunes d’aquestes “espècies perilloses” són; la bossa de plàstic, la llauna d’alumini, el tetrabric i l’ampolla de plàstic... I totes provenen del poc civisme a mar, platges i ciutats. Però és possible reduir aquest problema. De fet és senzill, si tots hi participem."

Font: Agència Catalana de l'Aigua. Les espècies més perilloses del Mediterrani (2005)

Destrucció a tota costa




Des de l'any 2001, Greenpeace presenta el seu informe Destrucción a toda costa 2008 sobre l'estat del litoral espanyol, on s'analitzen els punts més amenaçats del litoral espanyol.

"Andalucía, la Comunidad Valenciana, la Región de Murcia, Canarias, Ceuta y Melilla, comparten este año el primer puesto de un hipotético podio como las regiones litorales que más han maltratado a su costa. El segundo lugar lo ocupan Cataluña, Islas Baleares y Galicia que continúan acosando a su medio natural con el ladrillo y la contaminación. Euskadi, Cantabria y Asturias les siguen muy de cerca, imitando en el norte el modelo devastador del Mediterráneo."
Pel que fa al litoral Valencià afegeix que:
"Para la Comunidad Valenciana, con 518 kilómetros de costa, los grandes desarrollos turísticos (especialmente Marina d'Or Golf y el Manhattan de Cullera), el aumento de puertos deportivos y el problema de la contaminación se reflejan en 11 puntos negros."
Informe complet Destrucció a tota costa 2008 (pdf)
Informe Destrucció a tota costa 2008 Comunitat Valenciana (pdf)

01 de juliol 2008

Pedalejant al cole

El col·legi Rufino Blanco de Chamberí (Madrid) han estat guardonats amb el Premi Con Bici a la Mobilitat Sostenible. Fa uns dies es van reunir per anar al cole amb bici acompanyats per un equip del canal de notícies Soitu. Encara que no tenen habilitat cap carril bici en el barri, decenes de xiquets de totes les edats van eixir preparats amb els seus cascos, bicis i motxilles per recórrer el camí cap a l'escola d'una forma diferent i respectuosa amb el medi ambien, això sí, amb molta precaució per a no ser atropellats pels cotxes.


29 de juny 2008

La Trobada final: imatges i documents

Ja tinc els materials de la Trobada final de projectes d'enguany. En primer lloc podeu veure una presentació amb les imatges.
José Mª Azkárraga ens va presentar un material molt interessat sobre el canvi climàtic que podeu consultar ací.
A continuació teniu les ponències que es van presentar.

IES Gilabert de Centelles (Nules)



CEIP Pintor Sorolla (Les Alqueries)


Educació Ambiental en els Espais Naturals Protegits



Parc Natural Penyagolosa



IES El Caminàs (Castelló)



IES Broch i Llop (Vila-real)







IES Vila-roja (Almassora)