15 de març 2010

Curs Els rius


(Foto de internet)

Dins la nova campanya educativa Camins d'aigua dedicada als rius i barrancs, organitzem el curs "Els rius, una proposta per als centres escolars" que enguany donarà una visió general de la temàtica.

Dates: del 19 d'abril al 19 de maig
Lloc: CEFIRE de Castelló.

En el programa es tractaran tant els aspectes geogràfics com els naturals i socials; es presentarà el projecte Rius i es faran pràctiques de camp de control mediambiental de l'estat d'un riu. En lL'eixida , en canvi, es visitarà al barranc d'Aiguaoliva, per tal de poder conèixer un exemple en bones condicions ambientals. Per últim està prevista la presentació de les basses del riu Millars per al seu aprofitament didàctic i de treballs realitzats per diferents centres educatius.
La inscripció la podeu fer fins el 14 d'abril aquí

13 de març 2010

Taurons a Castelló

L'altre dia en el port de Castelló em vaig quedar sorprés quan em vam dir que habien capturat un peix que no coneixien, que era la primera vegada que el veien.





(Fotografies: Pep Lliso)

Com podeu veure per les fotografies era un taurò de mides espectaculars. Identificar-lo no va ser gens difícil, ja que es veuen molt bé les 6 fenedures branquials en cada costat. Era un bocadolça o peix xovato ( Hexanchus griseus). Ès una espècie que es troba en zones càlides ( Mapa de distribució ) i que està inclosa en la llista roja de la UICN com a espècie quasi amenaçada.

És un animal de cos robust i voluminós, d'aspecte molt primitiu, que no ha canviat quasi gens al llarg de 150 milions d'anys. És un sobrevivent del període juràsic i se'l considera entre els taurons més primitius.

La seua carn és verinosa en cru, però es comercialitza en fresc o congelats per a alimentació, producció d'oli o per alimentació de peixos.

Per últim podeu comparar-lo amb altres espècies de taurons de la nostra mar en aquest pòster.