31 de gener 2008

Arqueologia d'avui



Els objectes quotidians es converteixen en restes arqueològics en les nostres carreteres. Esteu convidats a fer un passeig per aquesta exposició.

28 de gener 2008

La Mar del Silenci


Els Amics de Palanques i l'Escola Oficial d'Idiomes de Castelló estrenen el documental "La Mar del Silencio" a Castelló. Els passes tindràn lloc a la sala de projeccions de l'EOI demà dimarts dia 29 de gener a les 11h i a les 19h.
El documental realitzat per la Fundació IPADE i finançat per l'Agencia Espanyola de Cooperació Internacional presenta la desertificació i les diferents aparences que aquest fenòmen pren tant en el primer Món (asfaltització, urbanització sense mesura,...) com a escala mundial, subratllant els efectes que provoca en els països de l'Àfrica subsahariana.
El documental il·lustra de manera de manera clara i amena la relació que hi ha entre la deforestació, la pérdua de sòls per sobreexplotació i la seva relació amb l'avanç dels deserts i l'augment dels fluxos migratoris des dels països afectats als països del nord.

20 de gener 2008

4x4 = - Planeta



Un informe d'Ecologistes en Acció aborda el tema de la publicitat dels vehicles 4x4, analizant l'ideologia que hi ha darrera: estereotips, promeses de realització personal,...
En el document “4x4 = - Planeta” es mostra l'alta capacitat de destrucció ambiental que poseeixen aquests tipus de vehicles. L'informe també presenta unes dades demoledores:
  • La majoria dels 4x4 presenten uns nivells d'emisió de CO2 molt per damunt de la resta de vehícles, pràcticament tots emeten per damunt de 200 g CO2/km.
  • La xarxa de camins i pistes forestals mostra una degradació deguda a aquests vehicles.
  • Els 4x4 no són més segurs, volquen amb més facilitat i l'index de mortalitat en cas de volcar és 3 vegades major que en els turismes. També s'evidencien conseqüències molt més greus en cas de sinistre o atropellament. Un vianat atropellat per un 4x4 té el doble de possibilitats de morir que altre atropellat per un turisme en idèntiques condicions.
L'informe s'acompanya d'un vídeo.


15 de gener 2008

Pescadors de paraules



El programa Caçadors de paraules va emetre ahir dia 14 un programa dedicat a la mar. Us convido a embarcar-vos des del port de Castelló en l'Escull Primer i conèixer un seguit de paraules marineres ben nostres, com xorrar, mabre, alatxa, verdun o vaca tremoladora. Bon viatge!

09 de gener 2008

Reconeixes aquest lloc?



M'arriba via Josep Mª Azkàrraga una proposta molt interessant. Podeu veure dues fotografies d'un mateix lloc fetes una l'any 1960 i l'altra l'any 2000. Algú pot dir-me d'on són? Si després de pensar un poc no ho sabeu, aquí teniu la solució.
Si teniu parelles de fotografies com aquestes , me les podeu enviar perquè voldria penjar-les i així anar fent visibles els canvis que hi ha hagut en el territori.

08 de gener 2008

Comencem els projectes de l'Aula de la Mar





Ahir es va publicar al DOCV la resolució la convocatòria de selecció de projectes d'educació ambiental 2007. Podeu consultar-la aquí .
Per començar, com tots els cursos anem a fer una reunió inicial a la que han d'assistir tots els responsables dels projectes que han demanat el CEA Aula de la Mar. Les dades de la sessió són les següents:
Data: 10/gener/2008
Lloc: CEFIRE de Castelló. Aula 2
Hora: 18 hores