27 de novembre 2007

Educació contra el canvi climàtic


Daniel Gil ens fa saber que la Universitat de Valencia ha publicat un dossier dedicat a l’educació per la sostenibilidad en el número 297 del seu setmanari NOU DISE.
L'autora del dossier ha seleccionat algunes de las respostes rebudes a la pregunta:“Quines mesures suggeriries per impulsar la difusió de la Dècada de la educació per la sostenibilitat i superar els obstacles que dificulten la implicació generalitzada dels educadors –i de la societat en general- en la construcció de un futur sostenible?”. També surt una ampla i interessant entrevista realitzada per la periodista a Amparo Vilches.
Como aquest setmanari té una ampla difusió (es distribueixen 15000 exemplars) de ben segur que és un bon exemple de les moltes accions que podem realitzar per impulsar la Dècada de la Educació per un futur sostenible .

26 de novembre 2007

A Tornallom


A Tornallom és una pel·lícula documental d'Enric Peris i Miguel Castro (del col·lectiu videohackers) sobre la destrucció de l'horta de la Punta de València, guanyadora del premi al millor documental en els VII Premis Tirant.
El documental es va estrenar el 2 de novembre de 2005 al Jardí Botànic de València i també s'ha projectat a ciutats com Barcelona, sa Pobla, Orense, Múrcia, Valladolid, Stuttgart o São Paulo, lloc d'origen d'un dels directors.
El vídeo es distribuïx amb llicència Creative Commons i, per tant, es pot descarregar i vore debades en l'Internet de forma legal.
El visionat de la pel·lícula va inspirar al cantautor alcudià Òscar Briz la lletra de la cançó "Per la Punta, l'Horta i el Cabanyal", que més tard es convertiria en vídeoclip amb imatges extretes del mateix documental.

Font: Vikipèdia


SINOPSI
La ciutat de València continua creixent de manera irracional. L'ampliació del port pretén eliminar una altra zona d'horta: La Punta, on el veïnat s'organitza i lluita per romandre en la seua terra i preservar la seua forma de vida. Després d'anys d'acaçament i desgast, decideixen invitar joves de diferents col·lectius de la ciutat, per viure a l'horta, okupant cases que havien quedat buides, començant així un procés d'aprenentatge mutu. A tornallom, que en llenguatge de l'horta significa intercanvi de faenes sense diners, narra la lluita que, "nous veïns i veïns" i "veïnat de tota la vida" mamprenen en comú per la defensa de l'horta.





25 de novembre 2007

Vols mullar-te per la costa?

Anem a iniciar el treball del grup de Mulla't amb la Costa. Ens anem a reunir el dijous 29 de novembre a les 18,30 hores en el CEFIRE de Castelló. Esteu convidats tot els interessats en treballar amb els alumnes la nostra costa o la mar. Us recordo que podeu contactar també en el punt de trobada. Us hi esperem.

22 de novembre 2007

Viu la via!


Les vies verdes són una forma més respectuosa de desplaçar-se a través del territori que cada vegada utilitzen més persones. Per això és tan important que des d'una televisió com La 2 s'haja dedicat el programa Vive la vía per a promoure el seu coneixement i ús.
Una altra manera d'estar informat és consultar Vías verdes, un portal on hi ha tot tipus d'informació, des d'itineraris amb guies de viatge i fitxes tècniques fins un butlletí mensual al qual susscriure's.

21 de novembre 2007

Presentació Materials Ecoauditoria Escolar


Masuno ha estat l'encarregat de presentar-nos en les sesions d'aquesta setmana el material elaborat per la Conselleria de Medi Ambient En aquesta presentació podeu veure que no ens hem avorrit i la sensació ha estat que el material és de gran ajuda per als centres que inicien un procés d'ecoauditoria escolar. Dissortadament l'edició en paper està exhaurida però podeu accedir als materials en format digital (Manual del professor i Fitxes d'aplicació). Si hi ha alguna persona interessada en tenir el CD dels material, des de la Conselleria de Medi Ambient ens el faran arribar.




14 de novembre 2007

Apagada contra el canvi climàtic


El divendres es donarà a conèixer l'Informe de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic elaborat pel Panell Intergonvernamental d'Experts en Canvi Climàtic (IPCC) que està reunit en València durant aquesta setmana.
Coincidint amb la reunió nombroses organitzacions ecologistes, sindicals, socials i ciutadanes de l’Estat espanyol convoquen una apagada amb el lema “Enfront del canvi climàtic: actua ja". La convocatòria és oberta i consisteix en la desconnexió del consum elèctric en habitatges, centres de treball públics i privats i instal·lacions i equipaments públics durant 5 minuts, de les 20:00 a les 20:05.

13 de novembre 2007

Treballant l'ecoauditoria escolar

En el curs d'Ecoauditoria Escolar Julio Majadas ens ha presentat la seva proposta de com abordar-la. Des d'una aproximació a què és una ecoauditoria escolar, hem treballat les diferents fases que comporta i en la darrera sessió hem aprofundit en com fer un diagnosi i les ferramentes a utilitzar. Si voleu accedir a les presentacions de les sessions entreu aquí.
Les session han estat molt animades com podeu veure en les imatges.


09 de novembre 2007

Pedalant per una ciutat a la nostra mida

Diumenge que ve, 11 de novembre, els xiquets i xiquetes de 22 ciutats espanyoles, junt els seus professors i professores, familiars i amics, es desplaçaran amb bicicleta per a reivindicar una ciutat a la seua mesura, i a la mesura de tots, en la bicicletada simultània Una ciutat a la nostra mida, acte d'obertura de la campanya Amb Bici a l'Escola.
A les nostres comarques l'activitat està promoguda pel col·lectiu Castelló en bici i tindrà lloc en tres localitats:

Castelló de la Plana, a les 12,30 hores des del Parc Ribalta.

Vila-real, a les 11 hores des de la Plaça Bayarri.

Almassora, a les 11 hores des de l'Avinguda Josep Ortiz (front a l'esglèsia del Crist).

Amb aquesta bicicletada ConBici vol mostrar la facilitat de realitzar els trajectes urbans amb bicicleta, i posar de manifest la contribució personal que podem fer triant la bicicleta per a desplaçar-nos.

08 de novembre 2007

Per un futur sostenible


En el curs Ecoauditoria Escolar , Daniel Gil i Amparo Vilches ens han fet una sessió sobre la gestió sostenible del planeta. (Presentació de la sessió). De forma molt amena ens han presentat l'exposició virtual De l'emergència planetària a la construcció d'un futur sostenible, amb molts comentaris de com utilitzar-la amb els alumnes. Podeu descarregar-vos el programa d'activitats que proposen per a treballar-la.
Per aprofundir la sessió d'avui podeu visitar la pàgina que tenen de la Década de l'Educació per un futur Sostenible i més concretament consultant els Temes d'acció clau disponibles i on trobareu una selecció de referències bibliogràfiques per cadascun.

06 de novembre 2007

Una altra manera de veure el món és possible

Miguel Brieva és un il·lustrador que aconsegueix transmetre una visó del món crítica i alhora poètica. Podeu llegir una entrevista que li va fer Javier Esteban.





05 de novembre 2007

Per Castelló de Turisme ... cooperatiu

Intercoop ofereix als centres escolars les rutes Turisme Cooperatiu per conèixer el territori, la cultura i els productes de Castelló. Cadascuna tracta monogràficament un tipus de conreu. S'ofereixen 5 rutes dedicades a l'oli, l'ametla, els cítrics, el vi i les oliveres mil·lenàries. També ofereixen una ruta combinada. Podeu veure les condicions i el contacte aquí. Bon profit!