27 de febrer 2007

Camí de l'extinció



Jaume Portet ens ha enviat la referència d'aquest vídeo que és el cinquè de la serie documental Voces contra la globalizacion , emés per La 2 i en la qual durant 50 minuts Galeano, Manu Chao, Giovanni Sartori, Carlos Taibo, Miguel Delibes i experts economistes i científics, ens enfronten davant l'escalfament global i la pèrdua de milions d'espècies mentre les multinacionals fan un negoci fantàstic davant la insensibilitat dels polítics i la despreocupació dels ciutadans. Els científics han alçat la veu d'alarma en tot el món perquè opinen que la forma de vida d'una part de la humanitat va a condemnar tota la espècie.

23 de febrer 2007

Bosses biodegradables per al 2015


El Ministeri de Medi Ambient ha decidit substituir el 70% de les bosses de plàstic per altres de paper abans de 2015.
Així figura en el Pla Nacional de Residus que el ministeri presentarà el dilluns a les comunitats i que es va fer públic ahir. El text aposta per "usar instruments econòmics" però el ministeri assenyala que no imposarà el cobrament de les bosses. A Espanya es distribueixen a l'any 10.500 milions de bosses de plàstic, la qual cosa equival a 97.400 tones i 238 bosses per persona a l'any, segons la patronal del sector Cicloplast.
En la revista Opcions podeu consultar aquest article sobre les mesures que va prendre el govern de Bangla Desh a partir de l'any 2002 davant d'aquest problema.

Veure article a El País 23/02/2007

22 de febrer 2007

Més Castelló en bici



Juan Antoni Garcia Barrachina ens ha enviat les fotografies que va fer durant l'eixida en bicicleta del curs de la mobilitat sostenible i que completen el post del dia 10 de febrer. Us recordo que a la Galeria d'imatges trobareu les fotos que va generant la campanya. Us convidem a participar amb les vostres fotografies.

14 de febrer 2007

Educació Vial i mobilitat: una experiència a la Vall de Segó



Com a final de la fase informativa del curs La mobilitat sostenible hem comptat amb la presència de Paco Pinilla, professor de l'IES La Vall de Segó que ens ha comentat el projecte que des de fa dos cursos estan portant a terme sobre Educació Vial i mobilitat i que per dues vegades ha estat guardonat amb el primer premi del Projectes d'Educació Vial de la Comunitat Valenciana.


10 de febrer 2007

Viure Castelló en bici



Jaume Portet i Juan Antoni García Barrachina ens han fet viure Castelló d'una manera diferent, en bici. Al llarg del matí hem anat visitant diferents zones de la ciutat, d'oest a est, analitzant les seues difererències i les sensacions que ens provocaven en bicicleta. Primer l'estació, a continuació el Parc Ribalta, la plaça Major i per últim l'Auditòri, des d'on hem tornat al CEFIRE. Tots els dubtes que alguns tenien a l'hora de començar s'han transformat en optimisme de cara a noves actuacions.

També ens han comentat que dos llocs útils per a consuiltar són Mejor con bici i Bicieducavial, on trobarem molta informació i algun material didàctic com aquest.


08 de febrer 2007

Mobilitat i sistemes de transport


Conferència Vicent Torres 08/02/2007 1
Originally uploaded by Josep Lluís Ruiz.

La conferència d'avui de Vicent Torres ha estat dedicada a donar una visió general dels problemes que la mobilitat, i més concretament el trànsit, provoquen en les nostres ciutats i les posibles intervencions per millorar-la.
Destacaria alguns conceptes que han aparegut al llarg de la sessió com inversió de prioritats, calming traffic o safe routes. Entre els exemples, una altra vegada s'ha mencionat a la ciutat de Freiburg.


07 de febrer 2007

Ciutat i sostenibilitat


Conferència Carles Dolç 07/02/2007 4
Originally uploaded by Josep Lluís Ruiz.

Avui dins del curs de La mobilitat sostenible, Carles Dolç ens ha fet una aproximació a les relacions que hi ha entre ciutat i sostenibilitat. Ens ha parlat de la ciutat compacta, de la mobilitat ponderada, de la ciutat neta i eficient, d'arquitectuira sostenible, de com integrar la natura en la ciutat, de la importància de la remodelació de les ciutat en contraposició a la seva ampliació i també de les ciutats com espai de participació fins i tot dels infants. Se m'han quedat algunes imatges gravades com Los Angeles, Freiburg, Central Park i Curitiba: exemples de què s'ha de fer i de què no per tal de millorar la sostenibilitat de les nostres ciutats.


01 de febrer 2007

Una reflexió (escolar) sobre l'ús exagerat de l'aigua



Planeta aigua és una plana web del CEIP Silvestre Santaló de Salt (El Gironés) on hi ha informació presentada de manera molt clara sobre l'ús que fem de l'aigua en les diferents activitats, recreatives, turístiques, industrials, el consum de l'aigua en la ciutat , a la llar,... i altres qüestions relatives a l'aigua. Inclou també propostes de bones pràctiques, un vocabulari i el refranyer de l'aigua. En definitiva, és un lloc on els alumnes poden buscar respostes a les seves preguntes.